Erdődi Imre Biogazda

Elkötelezett magyar kistermelő

Erdődi Imre

A biogazdálkodás szellemisége 1986-ban érintett meg a gödöllői egyetemen tartott „vegyszermentes” gazdálkodási tanfolyamon, amely azóta is minden évben megtartásra kerül Biodinamikus tanfolyam néven. Ekkor még az iparban dolgoztam, de a rendszerváltás utáni hanyatló ipari miliőben már nem éreztem jól magam.

Váltottam, s fő állásban több cégnél is üzletkötőként tevékenykedtem. Közben másodállásban 1996-ban a visszakapott 5 ha-os szülői örökségen, őseim tapasztalatára támaszkodva kezdtem el gazdálkodni konvencionális módon.

1999-ben egy biogazda tanfolyam elvégzését követően tértem át a biogazdálkodásra. A biogazdálkodásra való átállás tanulásának kezdetén gabonaféléket kezdtem termelni. 2004-től a vetésszerkezetembe a zöldségfélék termesztését is beillesztettem. A régióban tudtommal egyedül én foglalkozom biobúzafű termesztéssel, melyet a saját gazdaságomban megtermelt bio tönkölybúzából nevelek.

2011-től egyes termékeim feldolgozásával bővítettem tevékenységemet. A helyi hadházi tájjellegű káposztából tejsavas erjesztésű savanyú káposztát, tönkölybúzából lisztet, napraforgóból hidegen sajtolt olajat készítünk.

Jelenleg 30 ha-on gazdálkodom, szezonálisan közel 15 embernek, összességében több mint 1000 munkanapra való munkát biztosítva, kézi gyomirtás, betakarítás, áruválogatás, piacra való készülődés során.

Termékeimet helyben, valamint a debreceni, budapesti és a miskolci biopiacokon értékesítem.

A termés többi részét szerződött partnereimnek szállítom, ezek laborvizsgálatot követően kerülnek feldolgozásra, majd kerülnek a bel- és külföldi áruházak polcaira, elsősorban bébiételek formájában.

Számomra a biogazdálkodás egy életforma, melynek során a múltból meríthetek, a jelennek egészséges táplálékot adhatok, miközben a termőföldet megőrizhetem a jövő nemzedékének.