Erdődi Biogazdaság

Érdekli gazdaságunk története? Itt mindent elolvashat!

Az Erdődi Biogazdaság kialakulásának múltja

A biogazdaság és az organikus növénytermesztés hosszú múltra tekint vissza az Erdődi családban. Őseim Hajdúhadházon már több száz éve a paraszti hagyományok szerint gondozták, művelték a földet. A fenntarthatóság szemléletét ösztönösen betartva ők még vegyszermentesen gazdálkodtak.

Miként kezdtem el a biogazdálkodást

A rendszerváltás után lehetőségem nyílt visszatérni a gyökerekhez. Így a szövetkezettől visszavett, szüleimtől örökölt 5 hektáros földön kezdtem el 2000-ben a biogazdálkodást.

A biotermelés szemléletének csíráját Dr. Mezei Ottóné Klárika nénitől – aki a magyar Biokultúra Egyesület alapítója, illetve a Rudolf Steiner útmutatásai alapján kialakult biodinamikus gazdálkodás magyarországi „anyja” – kaptam.

Az átállás kezdetén a biogazdálkodásban fontos vetésforgóban az akkori tudásom alapján talajt gyógyító zabot, lucernát vetettem tönkölybúzával kiegészítve. A biogazdálkodás elején sok segítséget kaptam a gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező biogazdáktól, valamint a rendszeres éves ellenőrzések során az ellenőröktől.

2005-ben a szomszédos 11 ha-os területtel bővült a gazdaságunk és elkezdtük az öntözéses zöldségtermesztést. Nem sokkal ezután biozöldségeinkkel megjelentünk a biopiacokon is.

Gazdaságunk 2000-től a Biokontroll Hungária Kft által ellenőrzött biogazdaság.

Gazdaságunk filozófiája

Biogazdaként fontosnak tartom, hogy nyitott szemmel és füllel gyarapítsam tudásom. Képzések, tanfolyamok, közösségek segítik a személyes szellemi gyarapodásomat és gazdaságunk fejlődését.

A sokéves tapasztalat, a folyamatos önképzés során megszerzett ismeretek következtében ma már elmondhatom magamról, hogy egyre jobban ismerem a természetet, annak biológia működését, s ezek hatását a termőtalajra és növényekre. Tudatosan építem, fejlesztem a talajéletet valamint a területen meglévő hasznos élővilág életterét. Területünkön, így az évek múlásával fokozatosan javult az ökológiai egyensúly, egyre egészségesebb, jobb beltartalmú zöldségeket és gabonákat sikerül termesztenünk.

Az elmúlt húsz évben bizonyosságot nyert, hogy jó úton járunk, a biogazdálkodás és annak szemlélete életformánkká vált. Legfontosabb céljaink, mint a fenntarthatóság, egészséges, biztonságos élelmiszerek, GMO mentes termények előállítása és fogyasztása ma már minden felelősséggel gondolkozó, tudatos szemléletű ember számára fontossá vált.

Küldetésünk, hogy egy kis oázisként szolgáljuk a fentarthatóságot, az egészséget. Az Erdődi Biogazdaságban mindezt zéró közeli károsanyag kibocsátásával érjük el.